Μαστός
Οι μαστοί αναπτύσσονται λίγο μετά τη σύλληψή μας και η διαδικασία είναι ίδια στα αγόρια και στα κορίτσια.
Οι μαστοί ορισμένων κοριτσιών αρχίζουν να αναπτύσσονται από την ηλικία των 9-11 ετών ή και αργότερα.
Οι μαστοί μπορεί να αναπτύξουν παθήσεις και επικίνδυνες νόσους που αν δεν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορούν να παρουσιάσουν έντονες επιπλοκές.
Τα τελευταία χρόνια η πρόοδος της ιατρικής έχει φέρει στην επιφάνεια διάφορες θεραπείες για τις παθήσεις των μαστών και ακόμη περισσότερες διαγνωστικές μεθόδους για τον εντοπισμό και την πρόγνωση των επικίνδυνων παθήσεων.
Ας δούμε όμως, ποιες είναι οι παθήσεις του μαστού και πού οφείλονται.
Τα προβλήματα στις θηλές είναι συνήθη στις γυναίκες.
Πρόκειται για εκκρίσεις υγρού ή γάλακτος από την περιοχή της θηλής.
Πιο συχνά το παρουσιάζουν οι γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, οι θηλάζουσες και οι γυναίκες που έχουν έντονη σεξουαλική δραστηριότητα ή και σωματική άσκηση.
Το υγρό που εκκρίνεται εμφανίζεται σε μικρή ποσότητα και είναι χρώματος λευκού, ανοιχτού κίτρινου, πράσινου ή μπλε/ μαύρου.
Όταν οι εκκρίσεις είναι συχνές και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να πρόκειται για κάποια διαταραχή.
Όταν υπάρχει θήλωμα κάτω από τη θηλή παρατηρείται έκκριση κίτρινου ή αιματώδους υγρού.
Όταν οι αιματώδεις εκκρίσεις επιμένουν και είναι έντονες πρέπει να απευθυνθούμε αμέσως σε γιατρό.
Συνήθως υπεύθυνος είναι κάποιος φραγμένος πόρος, ο οποίος με μια απλή επέμβαση αφαιρείται.
Άλλη πιθανή αιτία πρόκλησης εκκρίσεων από τη θηλή είναι η νόσος Paget.
Η εν λόγω νόσος είναι δερματική και εκδηλώνεται με έλκος στην επιφάνεια της θηλής, ενώ μπορεί να σημαίνει και την έναρξη καρκίνου ή κάποιου όγκου στο μαστό.
Για τη νόσο Paget απαιτείται μία σειρά διαγνωστικών εξετάσεων και χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της θηλής και του προβληματικού ιστού. Εναλλακτική θεραπεία είναι και η μαστεκτομή.
Λοίμωξη των μαστών
Αν και οι λοιμώξεις των μαστών δεν απαντώνται συχνά σήμερα, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν και η πλειοψηφία αυτών εκδηλώνεται κατά τις πρώτες 6 βδομάδες του θηλασμού ή κατά την ολοκλήρωση και τον απογαλακτισμό των βρεφών.
Η πρόληψη της διαταραχής είναι προτιμότερη από τη θεραπεία της. Είναι εύκολο να το αντιληφθεί μία μητέρα, καθώς διαπιστώνει ότι το μωρό της δεν θηλάζει ευχάριστα. Τα εμφανή συμπτώματα είναι το οίδημα στην περιοχή, η ερυθρότητα, η ευαισθησία και φυσικά, ο πόνος.
Ο γιατρός θα χορηγήσει ένα ασφαλές αντιβιοτικό, ενώ συνιστάται η πλήρης απομάκρυνση του γάλακτος από το στήθος είτε με θηλασμό είτε με θήλαστρο.
Λοίμωξη στις θηλές ή στην ευρύτερη περιοχή του στήθους μπορεί να αναπτύξουν όλες οι γυναίκες και πολύ περισσότερο οι καπνίστριες, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ένα συστατικό του καπνού αποφράσσει τους πόρους και προκαλεί μόλυνση στην περιοχή.
Η λήψη αντιβιοτικών διορθώνει άμεσα το πρόβλημα. Αν παρά τη λήψη δεν βελτιωθούν τα συμπτώματα, τότε πρόκειται για απόστημα και ίσως είναι απαραίτητη η χειρουργική διόρθωση του προβλήματος.
Ινοαδενώματα
Πρόκειται για μικρούς όζους που εμφανίζονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Διαγιγνώσκονται με υπερηχογράφημα και παρακέντηση, ενώ συνήθως δεν απαιτείται θεραπεία. Συχνά τα ινοαδενώματα μικραίνουν και φεύγουν από μόνα τους.
Σε διαφορετική περίπτωση αν κάποια γυναίκα ανησυχεί, μπορεί με τη συμβουλή του γιατρού της και μόνο, να τα αφαιρέσει χειρουργικά.
Κύστεις στο στήθος
Οι κύστεις απαντώνται στο στήθος των γυναικών που βρίσκονται λίγα χρόνια πριν την εμμηνόπαυση και οι παθήσεις του μαστού κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης (30, 40 και 50 ετών).
Οι κύστεις είναι μικροί όζοι, αγνώστου αιτιολογίας. Κάποιες φορές οι κύστεις είναι μεγαλύτερες και επώδυνες. Ανιχνεύονται με μαστογραφία και υπερηχογράφημα.
Η θεραπεία έγκειται στην αφαίρεση της κύστης. Απαιτείται πάντα βιοψία στο υγρό που περιέχουν, ειδικά αν οι κύστεις περιέχουν αιματώδες υγρό, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο του καρκίνου.
Καρκίνος του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται από τα κύτταρα των λοβίων του μαστού και των πόρων.
Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να νοσήσει κάποια γυναίκα από καρκίνο του μαστού είναι:
Ηλικία – όσο μεγαλύτερη τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες
Θηλασμός – οι γυναίκες που έχουν θηλάσει έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού
Παχυσαρκία – ο κίνδυνος του καρκίνου αυξάνεται αν είστε υπέρβαρη και διανύετε τη μετεμμηνοπαυσιακή ηλικία
Λήψη αντισυλληπτικών χαπιών – έχει παρατηρηθεί μικρή αύξηση του καρκίνου στο στήθος σε γυναίκες που κάνουν τακτική χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών, ωστόσο ο κίνδυνος αυτός εξαφανίζεται αμέσως μετά τη διακοπή τους
Γυναίκες που δεν έχουν κάνει παιδιά – οι γυναίκες που αναβάλλουν την εγκυμοσύνη τους για μετά τα 30 ή εκείνες που δεν έχουν καθόλου παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο από εκείνες που μένουν έγκυες σε νεαρή ηλικία
Ηλικία έναρξης και διακοπής περιόδου – κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυξάνεται ο κίνδυνος αν η περίοδος έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς και συνεχίζεται μετά τα 55 έτη
Καταχρήσεις – η τακτική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες
Κληρονομικότητα – είναι ίσως ο μεγαλύτερος αιτιολογικός παράγων που έχει καταγραφεί. Τουλάχιστον 1 στις 10 καταγεγραμμένες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού έχουν κληρονομήσει κάποια γενετική ανωμαλία από την οικογένεια
Σε κάθε περίπτωση, η διάγνωση και η θεραπεία πρέπει να γίνονται σε ειδικά διαγνωστικά κέντρα από έμπειρους ιατρούς και μόνο.
Η τακτική μαστογραφία αλλά και η ψηλάφηση του μαστού από την ηλικία που θα σας ορίσει ο γιατρός σας (και είναι σε κάθε άτομο διαφορετική, καθώς στηρίζεται στο οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς) ενδείκνυται για την άμεση και έγκαιρη διάγνωση οποιασδήποτε διαταραχής.
Ενημερώστε τον ιατρό σας για κάθε αλλαγή που βλέπετε στο σώμα σας και ειδικά στο στήθος σας.