Διατροφή και γυναικολογία
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ
Τι είναι η Παχυσαρκία;
Η παχυσαρκία είναι το αποτέλεσμα ενός θετικού ισοζυγίου ενέργειας, δηλαδή της πρόσληψης θερμίδων με την τροφή, οι οποίες υπερβαίνουν την κατανάλωση θερμίδων για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο μηνών ή και ετών ακόμα.
Παράγοντες εμφάνισης παχυσαρκίας
- Η ηλικία (αυξημένη επίπτωση μετά την ηλικία των 50-60 ετών. Παιδιά που ήταν παχύσαρκα σε ηλικία κάτω των 3 ετών έχουν 10% πιθανότητα να παραμείνουν παχύσαρκα στην ενήλικη ζωή και η πιθανότητα αυτή αυξάνεται σε 40% αν ένας γονιός είναι υπέρβαρος και σε 80% αν και οι δυο γονείς είναι παχύσαρκοι).
- Το φύλο (οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας από τους άνδρες).
- Βιολογικοί παράγοντες (όπως οι πολλαπλές εγκυμοσύνες)
- Παράγοντες συμπεριφοράς (χρήση οινοπνεύματος, έλλειψη σωματικής άσκησης κλπ)
- Κοινωνικοί παράγοντες
- Η εθνικότητα (διατροφικές συνήθειες κλπ)
Επιπτώσεις της παχυσαρκίας
Η σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τη γυναικεία υπογονιμότητα είναι γνωστή και έχει περιγραφεί εδώ και πολλά χρόνια. Οι αρνητικές μάλιστα επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών είναι πιο σοβαρές όταν η παχυσαρκία χρονολογείται από την παιδική ή την πρώιμη εφηβική ηλικία. Ο παθολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου η παχυσαρκία επηρεάζει την γυναικεία γονιμότητα δεν είναι ξεκάθαρος. Σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζουν οι λιποκίνες, δηλαδή ορμόνες που απελευθερώνονται από το λιπώδη ιστό, όπως η λεπτίνη.
Επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών
- Πρόωρη εμμηναρχή-πρόωρη εμμηνόπαυση
- Διαταραχές εμμήνου κύκλου, ολιγομμηνόρροια- αραιομηνόρροια έως και αμμηνόρροια
- Ανωθυλακιορρηξία
- Κλινικές εκδηλώσεις συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών
- Μειωμένη πιθανότητα επιτυχίας σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Η απώλεια βάρους φαίνεται ότι έχει ευεργετικό αποτέλεσμα. Βελτίωση της γονιμότητας, ομαλοποίηση του καταμμήνιου κύκλου, βελτίωση της καμπύλης σακχάρου-ινσουλίνης και αύξηση πιθανότητας επιτυχίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Για τους παραπάνω λόγους οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν πως όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας σε γυναίκες οι οποίες πάσχουν από παχυσαρκία ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών η απώλεια βάρους είναι απαραίτητη και πρέπει να θεωρείται θεραπεία πρώτης γραμμής. Ακόμη και μια απώλεια της τάξης του 5-10% μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ωορηξία και τα ποσοστά εγκυμοσύνης.